Mięso z dzika

Mięso z dzika to jedna z najpopularniejszych odmian dziczyzny. Ma ciemnoczerwoną barwę, jest bardzo aromatyczne. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowywania potrawek i gulaszy. Poza tym możemy przygotować z niego wędzone kiełbasy, szynki, czy pasztety. Mięso jest delikatne, o zwartych włóknach, a więc i twardsze od mięsa trzody chlewnej. Jest o wiele zdrowsze od wieprzowiny.

Wynika to przede wszystkim z tego, że żyjące na wolności dziki mają o wiele większą od zwierząt hodowlanych możliwość poruszania się, co sprawia, że mięso jest zdecydowanie mniej tłuste. Mięso z dzika polecane jest też osobom chorującym na serce, bo zawiera bardzo mało cholesterolu. Jest mięsem idealnym dla osób cierpiących na choroby układu krwionośnego, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zagrożenie udarami mózgu, a także dla osób przebywających na dietach odchudzających czy posiadających alergie pokarmowe.

Mięso ze starego dzika należy marynować w winie z dodatkiem jałowca, ziół i cebuli. A z młodych dzików wystarczy namoczyć w mleku i natrzeć kminkiem lub majerankiem, a przed pieczeniem naszpikować słoniną.