Mięta to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. To roślina wieloletnia o zielonych, eliptycznych liściach. Najbardziej znane odmiany to: mięta pieprzowa, zielona i polna. Jest delikatnie słodka z jednoczesną nutką goryczy. Zawiera witaminy A, C, B1, B9, kwas foliowy oraz minerały: magnez, mangan, miedź, potas, żelazo, cynk, fosfor i selen.
Redukuje ryzyko rozwoju chorób takich jak: otyłość, miażdżyca czy nowotwory,hamuje aktywność wolnych rodników, pobudza układ trawienny i apetyt, obniża ciśnienie krwi, ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i rozkurczowe, łagodzi kaszel i przeziębienie oraz leczy zapalenie dziąseł i gardła. Mięta najczęściej wykorzystywana jest do deserów i orzeźwiających napojów, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do mięs, sosów czy pierogów. Do dań na zimno zalecana jest jako dodatek do sałatek, kanapek i chodników.
W postaci wysuszonych listków to idealny składnik herbat i naparów. Naparów i olejków miętowych nie należy stosować u dzieci poniżej 2 roku życia, u osób z chorobą refluksową przełyku oraz u osób cierpiących na zgagę, gdyż stosowanie mięty może ją jeszcze bardziej nasilić.