Mleko sojowe

Mleko sojowe to tradycyjny chiński napój otrzymywany poprzez namaczanie w wodzie nasion soi, popularny szczególnie na południu Chin i w kuchni kantońskiej. Jest źródłem białka, bioaktywnego peptydu lunazyny, ma mnóstwo soli mineralnych:fosforu, potasu, sodu, wapnia i żelaza oraz witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), choliny i witaminy E.

Mleko sojowe ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów piersi, chroni układ krążenia, przeciwdziała osteoporozie, wspiera odchudzanie, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu miażdżycy i rozwojowi groźnych chorób serca oraz pomaga łagodzić niekorzystne skutki podwyższonego poziomu testosteronu w męskim organizmie. Pijąc mleko sojowe, unikniemy nieestetycznych żylaków, siniaków i popękanych naczynek.

Smak mleka sojowego jest delikatny, neutralny. Idealnie nadaje się do koktajli, jako dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Napój sojowy można też dodawać do wypieków, naleśników i gofrów. Sprawdzi się również przy przygotowywaniu słonych potraw.