Molibden

Molibden to mikroelement, który zarówno w przyrodzie, jak i w ludzkim organizmie występuje w niewielkich ilościach. Jednak choć jest pierwiastkiem śladowym, ma duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Jest istotnym elementem struktury licznych enzymów, bierze udział we wchłanianiu substancji odżywczych oraz reguluje wytwarzanie kwasu moczowego.

Ma wpływ na płodność i libido, wygląd skóry i stan włosów, odporność, procesy neurologiczne oraz prawidłowe wchłanianie żelaza oraz miedzi. Sporo jest go zwłaszcza w roślinach strączkowych, na przykład w grochu i fasoli. Znajduje się też w kapuście czerwonej, zielonych liściach warzyw, ryżu, kaszy gryczanej, pełnym ziarnie, mięsie (wołowina, podroby), nabiale, jajach, drożdżach i owocach. Niedobór molibdenu niesie ze sobą szereg przykrych objawów.

Może pojawić się tachykardia, częste bóle głowy i wymioty, osłabia się odporność organizmu, występują problemy z widzeniem po zmroku, zaczynają wypadać włosy i pogarsza się stan skóry. Mężczyźni z niedoborem tego pierwiastka są obarczeni większym ryzykiem wystąpienia impotencji. Wreszcie,brak molibdenu oznacza niewystarczającą przyswajalność żelaza, co może doprowadzić do anemii.