Mun

Mun to niezwykły chiński specjał, który rośnie powszechnie w całej Polsce. Uprawiany jest w Azji. Rozróżnia się dwa blisko spokrewnione gatunki: uszak bzowy oraz uszak gęstowłosy Nie rośnie jak większość grzybów na ziemi w ściółce, tylko na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych.

Należy do rodzaju uszaków. Są pozbawione smaku, ale mają unikalną galaretowatą konsystencję porównywaną często do wodorostów. Mają szaro-czarną barwę, są duże, cienkie i elastyczne. Grzyby mun są niskokaloryczne. Zawierają białko, błonnik, witaminę B2 i B3 oraz pokaźne ilości cynku, magnezu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom oraz obniża poziom cukru we krwi. Dostępne są w formie całego lub pokrojonego suszu. Są podstawowym elementem potraw kuchni azjatyckiej. W kuchni polskiej dodaje się je do potraw stylizowanych na wschodnie, a także jako ciekawe urozmaicenie bigosu, zupy grzybowej czy jajecznicy.

Często też dodaje się je do różnego rodzaju farszów i kotletów mielonych. Po ugotowaniu lub usmażeniu, przyjemnie trzaskają w ustach, nadając potrawom niezwykle ciekawy i egzoztyczny charakter.