Musztarda

Musztarda to zimny sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy: białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach, w tym niemal wszystkich europejskich, nosi tę samą nazwę, co roślina, z której nasion jest zrobiona. Do wykonania musztardy, oprócz gorczycy, potrzeba octu winnego lub octu jabłkowego, oleju, wody lub białego wina, miodu lub syropu klonowego, pieprzu i soli.

Zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz magnez, sód, selen, mangan, fosfor i żelazo.Niebagatelna jest również zawartość minerałów – cynku, miedzi, potasu, sodu i wapnia. Poza tym, musztarda jest dobrym źródłem: białka, błonnika, cukrów i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga przy zaparciach, zapobiega miażdżycy i chorobom serca oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Jest niskokaloryczna, dzięki czemu bez obaw może być spożywana przez osoby odchudzające się. Musztarda znalazła szerokie zastosowanie w kuchni – pasuje jako dodatek do sosów winegret, sałatek, kanapek i mięs.