Nektarynka należy do rodziny różowatych. Odmiana brzoskwini zwyczajnej, która odróżnia się wyglądem. W przeciwieństwie do brzoskwini ma idealnie gładką skórkę. Miąższ jest soczysty i aromatyczny o pomarańczowej lub żółtej barwie. Jest dużo bardziej zwarty niż u brzoskwini, dlatego można łatwo oddzielić go od pestek.
Ze względu na nisko kaloryczność jest odpowiednia dla osób odchudzających się. Zwiększa odporność organizmu, chroni przed działaniem wolnych rodników, pozytywnie wpływa na wzrok, ułatwia koncentrację, poprawia zdolność myślenia, odpowiada za prawidłowe utrzymanie ciśnienia tętniczego, dobrą pracę nerek, wspomaga działanie układu krwionośnego i systemu nerwowego oraz doskonale wpływa na skórę. Stała się popularna dopiero na początku XX w. Zawiera witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, luteiny a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź i mangan. Najlepiej jeść bardzo świeże owoce wraz ze skórką, gdyż wtedy mają najwięcej składników odżywczych.
Z nektarynek robi się dżemy, sosy, kompoty, galaretki, soki i likiery. Można z niej zrobić także sałatkę owocową. Jest dodatkiem do lodów i ciast. Polecana jest osobom chorym na anemię i kobietom w ciąży.