Niacyna

Niacyna, nazywana także witaminą B3 lub witaminą PP jest związkiem kwasu nikotynowego oraz jego amidu. Należy do witamin z grupy B i jest niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu. Duże ilości niacyny znajdują się w produktach mięsnych, przede wszystkim w mięsie drobiowym i wieprzowym.

Dobrym źródłem niacyny są także: ryby, orzechy, otręby pszenne, drożdże, migdały, ziemniaki oraz rośliny strączkowe. Niacyna reguluje poziom cholesterolu i cukru,poprawia kondycję skóry i włosów, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych i działa korzystnie na stan psychiczny człowieka. Nadmiar niacyny w organizmie powoduje odporność na insulinę i zwiększenie stężenia glukozy we krwi, dlatego szczególnie ostrożne muszą być osoby chore na cukrzycę. W wyniku przedawkowania mogą pojawić się biegunki, wymioty, mdłości, ból brzucha oraz swędzenie, mrowienie i zaczerwienienie skóry.

Ponadto przedawkowanie niacyny może być powodem arytmii i uszkodzenia wątroby. Pierwsze objawy niedoboru niacyny to osłabienie, wymioty, biegunka, bezsenność, rozdrażnienie, zmęczenie, stany depresyjne, problemy z pamięcią i zmiany skórne.