Opieniek

Opieńki to gatunek grzybów z rodziny obrzękowcowatych. Porastają gęstymi kępkami drzewa i butwiejące pniaki. Sezon na nie trwa od września do połowy listopada. Występują w umiarkowanych lasach w całej Azji, Ameryce Północnej i Europie.

Trzon ma kształt cylindryczny i wygięty i jest koloru żółtego lub miodowo-brązowy. Kapelusz jest wypukły, później spłaszczony i jest pokryty drobnymi łuseczkami o kolorze brązowym i barwie miodowo-brązowej lub miodowo-żółtej. Blaszki są bardzo cienkie i zbiegające się koloru białego. Miąższ jest u młodych okazów jest miekki, mięsisty a u starych łykowaty i twardy. Posiada kolor biały lub cielisty. Mają lekko słodki, ale ziemisty smak i wyraźną, ciągnącą konsystencję.

Zawierają cukry, białka, tłuszcze, fosfor, sód i wapń. Pomagają neutralizować wolne rodniki, chronią przed przewlekłymi chorobami, obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu Przed spożyciem należy poddać je obróbce termicznej, gdyż spożywane na surowo mogą spowodować problemy gastryczne. Najlepiej smakują w postaci marynowanej. Można przygotować z nich zupy, sosy i farsze do pierogów.