Oregano

Oregano to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia proces trawienia, reguluje pracę gruczołów potowych i nerek, działa rozkurczowo na mięśnie oraz ma działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.

Może zapobiegać schorzeniom takim jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. W oregano znajdziemy również sporo składników odżywczych tj. witaminy z grupy B, witamina C i K, flawonoidy oraz minerały:cynk, potas, żelazo, magnez i wapń. Oregano to popularna, chętnie stosowana w kuchni przyprawa. Najczęściej oregano wykorzystuje się do pizzy, ale można dodawać je również do pieczywa drożdżowego, marynowanych warzyw, czarnej fasoli, cukinii, bakłażana, pieczonego mięsa oraz ryb.

Oregano wzbogaci też smak potraw na bazie sera i jajek, gulaszów oraz zup. Oregano doskonale komponuje się także z oliwą z oliwek oraz innymi przyprawami: czosnkiem, tymiankiem czy pietruszką.