Ośmiornica

Ośmiornice to rząd głowonogów, ośmioramiennych mięczaków, do którego zaliczono około 300 gatunków. Żyją w wodach mórz i oceanów. Są to zwierzęta dwubocznie symetryczne, mają dwoje oczu i dziób oraz otwór gębowy usytuowany w centralnym punkcie.

Mięso jest jędrne, delikatne i pożywne, a przy tym chude. Jest niskokaloryczna- 100g to 85 kcal, uboga w tłuszcz i zapewnia wysoką ilość pełnowartościowego białka. Zawiera witaminę B12, B, A, C i E, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz duże ilości cynku, fosforu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza. Przyrządza się z nich zupy, dania smażone z warzywami i przyprawami, a także sałatki. Można je również usmażyć lub upiec na grillu.

Ośmiornice wzmacniają odporność, zapewniają właściwe funkcjonowanie układu krążenia, wspiera system nerwowy, zapewnia mocne zęby i kości, przewodzi bodźce nerwowe oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, obniżają poziom złego cholesterolu, hamują procesy nowotworowe, stymulują układ immunologiczny, przeciwdziałają otyłości oraz uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek oraz pigmentu skóry, włosów i oczu.

Polecane menu z ośmiornicami: