Pieprz czarny to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z południowo-wschodnich Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej.Pieprz czarny uprawiany jest jako roślina użytkowa. To suszone, niedojrzałe jagody. Ziarna są pomarszczone i kuliste,mają ok. 5mm średnicy.
Źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna. To najostrzejszy i najbardziej aromatyczny rodzaj pieprzu. Zawiera białko, tłuszcz, błonnik, olejki eteryczne, alkaloidy oraz substancje mineralne takie jak magnez, wapń i żelazo. Ma właściwości odchudzające, przyspiesza trawienie, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, działa odkażająco i przeciwzapalnie, wykazuje działanie przeciwbiegunkowe i nowotworowe, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Pieprz dodaje się do zup, sosów oraz potraw z mięs, warzyw i ryb.Na bazie pieprzu przyrządza się także wytrawną nalewkę tzw.pieprzówkę, którą stosuje się przy problemach żołądkowych. Piperyna zawarta w pieprzu zwiększa poziom melanocytów w organizmie, dlatego jest wskazany szczególnie osobom cierpiącym na bielactwo.