Podgrzybek

Podgrzybek to gatunek grzybów z rodziny borowikowatych. Najpopularniejszym z rodziny podgrzybków jest podgrzybek brunatny, który jest najbardziej rozpoznawalnym grzybem w Polsce. Występuje w lasach iglastych.

Trzon jest twardy, przybiera różne kształty, zazwyczaj ma walcowatą formę z delikatnie zaostrzoną podstawą. Kapelusz ma kolor kasztanowo-brązowy i ma suchą, matową skórkę. Miąższ jest białawo-żółty, ścisły, siniejący po przekrojeniu, o lekko owocowym zapachu i łagodnym smaku. Są niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Kapelusze zawierają witaminy A, C, B1, B2 i E, sole mineralne ( fosfor, potas, sód, wapń, żelazo i miedź), kwas oleinowy i linolowy. Poprawia funkcjonowanie jelit.

Podgrzybki dają się łatwo suszyć i w postaci mieszanek grzybów są chętnie wykorzystywane do sporządzania zup i sosów, a także nadzień np. do pierogów z kapustą i grzybami. Ponadto w stanie surowym można je gotować i smażyć na maśle z cebulką. Zmieszane z innymi gatunkami grzybów jadalnych, można też konserwować w słoikach w marynacie octowej.