Pomelo to inaczej pomarańcza olbrzymia, to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Pochodzi z Azji Południowo-wschodniej, z centrum Malezji i Indonezji. Ma charakterystyczny kulisty kształt, gąbczasta skórkę o żółtej, żółtozielonej lub różowej barwie.
Z wyglądu przypomina grejpfrut. Miąższ jest bardziej słodki, mniej kwaśny i soczysty i może mieć kolor biały, zielony lub czerwony. Zawiera beta-karoten, błonnik, witaminy C, A i D oraz witaminy z grupy B, a także potas, cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Pomelo wykazuje właściwości odchudzające, korzystnie wpływa na trawienie, eliminuje problemy z zaparciami, obniża ilość cukru we krwi, wspomaga pracę serca, wspiera profilaktykę nowotworową, spowalnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w pracy mięśni oraz łagodzi refluks i zgagę. Może być wykorzystywany do przygotowania koktajli, sałatek oraz ciast.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C jest polecane do jedzenia kobietom w ciąży, będącym na diecie i osobom chorym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.