Potas

Potas to jeden z najważniejszych pierwiastków, występujących w naszym organizmie. Zależy od niego między innymi prawidłowe funkcjonowanie naszej gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Jest również konieczny do prawidłowego spalania białek i węglowodanów. Jest niezbędny w procesie dotleniania naszego mózgu i komórek oraz kluczowy dla prawidłowej pracy mięśni.

Organem, który odpowiada za właściwe stężenie potasu w organizmie, są nerki. Produktami bogatymi w potas są przede wszystkim owoce. Najbardziej skoncentrowany jest w tych suszonych, m.in. figach, morelach i rodzynkach. Świetnym źródłem potasu są również banany, kiwi oraz cytrusy, w tym pomarańcze oraz pomelo. Poza owocami, nasz organizm dobrze przyswaja potas znajdujący się w orzechach oraz awokado. Co więcej, jest on również składnikiem wielu warzyw, takich jak np. pomidory, groch, brokuły, bób czy fasola.

Objawami niedoboru potasu są słabe, zwiotczałe mięśnie, zaburzenia rytmu serca i nieznaczny wzrost ciśnienia krwi oraz innych zaburzeń takich jak: wzdęcia, trądzik, chroniczne zmęczenie, zdenerwowanie, czy omdlenia. Zbyt duże stężenie potasu, powoduje niebezpieczne zaburzenia rytmu serca.