Prawdziwki

Prawdziwki czyli tak naprawdę borowik szlachetny. To grzyby jadalne o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Najczęściej występują w lasach iglastych, szczególnie świerkowych i mieszanych.Pojedyncze egzemplarze prawdziwków pojawiają się w lasach około czerwca, ale sezon na te grzyby przypada na jesień.

U młodych okazów prawdziwka kapelusz jest koloru białego, później piaskowego. Kształt jest gładki, półkulisty, następnie wypukły. Młode prawdziwki maja miąższ twardy, starsze już gąbczaste. Po pokrojeniu lub złamaniu, miąższ nie zmienia koloru. Zawiera witaminy A, B1 i B2 oraz żelazo, magnez, potas i fosfor. Nadaje się bezpośrednio do spożycia, a także marynowania i suszenia.

Dzięki swoim walorom smakowym prawdziwki stały się najbardziej popularnymi i pożądanymi grzybami w polskiej kuchni. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup krem. Przetwory z prawdziwków są również bardzo popularne. Zbierając prawdziwki należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ oprócz borowików jadalnych w naszych lasach można napotkać również borowiki trujące.