Przegrzebki to jadalne gatunki małży niktoskrzelnej z rodziny przegrzebkowatych. Wysoko cenione pod względem kulinarnym, zaliczane do owoców morza. Występują w obszarze północno-wschodniego Atlantyku. W górnej części muszla przegrzebków jest płaska i ma czerwono-brązową barwę, natomiast dolna część jest wygięta, wypukła i ma jasnobrązową barwę.
W środku muszli znajduje się biały mięsień a także czerwony mlecz, zwany koralem. Mięso przegrzebków ma wyjątkowy, słodki i delikatny smak. Jest jędrne i białe. Mają małą zawartość tłuszczu i są niskokaloryczne. Zawierają cenne składniki takie jak:fosfor, selen, potas, magnez, żelazo, wapń, sód, witaminę A, B12 i kwasy omega-3. Przegrzebki regulują ciśnienie krwi, dbają o prawidłowe utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i funkcjonowanie tarczycy, zwiększają odporność, obniżają ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów, pomagają usuwać wolne rodniki, wspomagają leczenie depresji, poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego, łagodzą ból towarzyszący zapaleniu stawów oraz są odpowiedzialne za zdrowe i mocne kości.
Ich spożycie powinny ograniczyć osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem, dną moczanową i kamicą nerkową, ponieważ zawierają sód oraz kobiety w ciąży, ze względu na zawartość rtęci.