Rydz

Rydz, inaczej mleczaj rydz, gatunek grzybów należący do rodziny gąbkowatych. Charakterystyczną cechą rydzów są intensywnie czerwone lub pomarańczowe kapelusze. Pod kapeluszami znajdują się blaszki, które są dosyć gęsto rozmieszczone.

Po oderwaniu fragmentu kapelusza lub naciśnięciu blaszek, wydzielają pomarańczowe mleczko ( stąd nazwa mleczaj), które przypomina sok z marchewki i po kontakcie z powietrzem zielenieje. Mają wyborny smak i wyjątkowy, niemal owocowy zapach. Zawierają witaminy C, D, E, B1, B2 i PP oraz cynk, żelazo, potas, siarkę, wapń, fluor, mangan oraz miedź. Mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego, wspomagają trawienie, poprawiają wygląd skóry, pomagają zredukować stres, wzmacniają kości, chronią przed osteoporozą, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiegają anemii. Rydze są niskokaloryczne.

Najlepiej smakują świeże. Najczęściej są marynowane w occie, gdyż wówczas nabierają doskonałego, korzennego smaku. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze są smażone na maśle. Doskonale nadają się do mrożenia. Może być dodatkiem do mięs i sosów. Nie można ich suszyć.