Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy, przypominający nieco poncz. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków. Najczęściej znajdziemy w niej pomarańcze oraz jabłka, popularne są również brzoskwinie, limonki, winogrona, truskawki, a nawet banany.

Pochodzi prawdopodobnie ze wschodniego wybrzeża hiszpańskiego , ale popularność zdobyła w XIX wieku na całym Półwyspie Iberyjskim. Nazwa sangria została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Pije się ją zawsze schłodzoną, w niewielkich szklankach, żeby nie zdążyła się ogrzać. Doskonale gasi pragnienie. Występuje w wielu różnych wersjach.

Najczęściej bazą wykorzystywaną do przygotowania Sangrii jest wino czerwone, niemniej jednak wino białe, szczególnie w upały, też można śmiało wykorzystać. Napój ten był początkowo spożywany przez chłopów podczas żniw i składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem został on udoskonalany.