Sarnina

Sarnina to jedno z najbardziej soczystych mięs z grupy dziczyzny. Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem, dodatkowo nie posiada ścięgien. Ma specyficzny aromat, uzależniony od pory roku, wiosną jest korzenny, latem bardzo mocny, a jesienią jest orzechowy.

Sarnina jest wartościowym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin – zwłaszcza z grupy B – oraz minerałów: fosforu, magnezu, wapnia i żelaza. Mięso to posiada intensywnie czerwoną barwę i krótkie włókna, jest chude, bardzo soczyste i aromatyczne. Można ją piec (w całości albo w częściach), a także smażyć, dusić lub gotować. Smakosze szczególnie cenią sobie comber i polędwiczki. Można przygotować z niej steki czy zrazy, gulasz z dodatkiem warzyw korzennych i grzybów oraz wątróbkę. Wspaniale smakuje pieczeń z sarny, którą możemy zaserwować z warzywami i kaszą.

Sarnina jest najwyżej cenionym rodzajem dziczyzny, zwłaszcza to, które pochodzi od młodych osobników. Przed obróbką termiczną powinno skruszeć i dlatego wypatroszoną sarnę wiesza się na kilkanaście dni w chłodnym przewiewnym miejscu, a następnie dzieli i marynuje, albo bez mycia zamraża, aby kryształki lodu rozluźniły strukturę mięsa.