Sód

Sód to pierwiastek, który razem z potasem, wapniem i magnezem należy do tzw. elektrolitów. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sód reguluje napięcie mięśniowe, wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych, reguluje gospodarkę wodną organizmu, bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz uczestniczy w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych np. glukozy i aminokwasów.

Jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna oraz produkty i napoje ją zawierające, głównie produkty przetworzone- marynaty, wędliny, buliony rosołowe czy zupy w proszku. Skutki niedoboru sodu to przede wszystkim: odwodnienie, osłabienie, nudności, skurcze mięśni oraz bóle głowy.

Zbyt niski poziom w organizmie jest konsekwencją jego nadmiernej utraty z moczem, potem czy wymiotami. Natomiast nadmiar sodu prowadzi do zwiększonego zatrzymywania wody w organizmie, powoduje obrzęki i podwyższenie ciśnienia krwi. Ciężkie przedawkowanie powoduje osłabienie, uszkodzenie nerek i mózgu oraz śpiączkę. W celu zapobiegania przedawkowaniu sodu w żywności należy stosować dietę niskosodową, czyli o małej zawartości soli.