Sól to artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu, stosowany jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. W handlu dostępna jest zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej oraz nieoczyszczonej soli kamiennej. Ma postać białego proszku o słonym smaku, ale bez zapachu. Składa się z sodu, jodu i potasu.
Odpowiada za regulację gospodarki wodnej, reguluje ciśnienie osmotyczne krwi, wpływa na utrzymanie odpowiedniej pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. To najpopularniejsza przyprawa w kuchni. Stosuje się ją do wszystkiego. Występuje m. in. w wysoko przetworzonej żywności (zupach i sosach w proszku), kostkach rosołowych, konserwach, wędlinach, kiełbasach, serach żółtych i pleśniowych, kiszonkach i przekąskach typu chipsy, paluszki, orzeszki czy krakersy. Podkreślamy nią również smak kanapek i sałatek.
Spożywana w dużym nadmiarze prowadzi do nadciśnienia tętniczego, a w konsekwencji do zwiększenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Przeciąża również nerki oraz przyczynia się do rozwoju procesów nowotworowych w organizmie, głównie żołądka.