Szczupak

Szczupak to gatunek szeroko rozprzestrzenionej, drapieżnej ryby z rodziny szczupakowatych. Żyje w wodach słodkich, zarówno płynących, stojących oraz w słonawych wodach Bałtyku. Mięso jest białe, dość zwarte, delikatne i chude i posiada dużo ości. Jest niskokaloryczny i doskonały dla osób odchudzających się.

Zawiera witaminy D, PP, B1 oraz jod, fosfor, selen, magnez i kwasy omega-3. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zwiększa odporność organizmu, poprawia zdrowie i samopoczucie oraz zawiera właściwości wspomagające odchudzanie. Niski indeks glikemiczny ryby sprawia, że jest ona idealnym produktem spożywczym dla osób z zaburzeniami metabolicznymi oraz chorymi na cukrzycę. Szczupak może być duszony, faszerowany, grillowany i smażony. Świetnie komponuje się z galaretą jako zimna przystawka.

Najlepiej jadać na świeżo, ponieważ zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych. Ograniczyć jego spożywanie powinny dzieci, kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące, ponieważ zawiera w mięsie szkodliwą rtęć.