Szprotki

Szprotki to inaczej nazywane sardynkami norweskimi, gatunek małych ryb z rodziny śledziowatych. Zamieszkują przede wszystkim otwarte wody oceanów i mórz. Są słonowodne, osiągają od 15 do 30cm oraz należą do ryb tłustych. Mają białe i delikatne mięso z małą ilością ości. Zawierają dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6,wysokiej jakości białko, witaminę D3 i B12.

Szprotki to także źródło selenu, jodu i wapnia. Obniżają ciśnienie i wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają się odkładaniu cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału, łagodzą trądzik, zapewniają mocne i zdrowe kości, wpływają na prawidłowe krzepnięcie krwi, wspierają odporność i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, zmniejszają ryzyko anemii, polepszają nastrój, zapobiegają depresji oraz poprawiają koncentrację i pamięć.

Mogą być podawane dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Polecane są osobom cierpiącym na osteoporozę, gdyż wzmacniają kości. Przeznaczone są do marynowania, wędzenia i na konserwy. Nadają się do smażenia, grillowania i pieczenia. Najczęściej sprzedawane są w puszce w oleju lub sosie pomidorowym.