Tequila

Tequila- wysokoprocentowy, meksykański napój alkoholowy,który zawiera ok. 40% alkoholu i jest produkowany ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Nazwa tego trunku pochodzi od miejscowości w meksykańskim stanie Jalisco, gdzie powstała pierwsza wytwórnia tego alkoholu.

Jakość tequili możemy oceniać po użytych do jej produkcji surowcach, ale również po czasie leżakowania i szczegółach procesu destylacji. Zależnie od wybranego rodzaju tequili możemy spożywać ją samą lub jako składnik popularnych drinków. Najpopularniejszym drinkiem na bazie tequili jest Margarita. Zwykle przed wypiciem alkoholu należy polizać szczyptę soli lub cynamonu, a tequilę zagryźć cytryną lub kawałkiem pomarańczy.

Kontrolowana dawka tequili może przyspieszać metabolizm, pomagać rozpuszczać tłuszcze, a przez to korzystnie wpływać na utratę wagi poprzez zawarty w niej cukier o nazwie „Agawin”. Kieliszek tequili po posiłku wspomaga trawienie i wchłanianie, a zawarte w agawach fruktany wspomagają florę bakteryjną jelita cienkiego.