Tiamina to inaczej witamina B1, jest związkiem należącym do witamin z grupy B, czyli witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pełni bardzo istotną funkcję w organizmie człowieka. Wpływa na funkcjonowanie układów: nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz wspiera układ odpornościowy i immunologiczny, a także wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Została wyodrębniona w 1911r. przez polskiego biochemika Kazimierza Franka. Występuje w wielu produktach spożywczych: wieprzowina, podroby (wątróbka, nerki), ryby, kasze, brązowy ryż, pieczywo pszenne i żytnie, drożdże, płatki owsiane, otręby, pestki słonecznika. W mniejszych ilościach występuje w warzywach, owocach i nabiale.
Objawami niedoboru tej witaminy są: bóle i skurcze mięśniowe, problemy z pamięcią i koncentracją, uczucie zmęczenia, depresja, opuchlizna kończyn górnych i dolnych, utrata apetytu i masy ciała, spadek libido, wymioty, biegunka oraz przyspieszona praca mięśnia sercowego. Nadmiar wydalany jest przez nerki z moczem. Skutki uboczne przyjmowania tiaminy związane są z nadwrażliwością i czynnikami alergicznymi.