Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej występują jako bezpostaciowe, białawe ciało stałe. Ponadto nie są rozpuszczalne w wodzie. Do produktów, które stanowią źródło tłuszczów nasyconych zalicza się: masło, smalec, łój, olej kokosowy, olej palmowy, mleko, sery, śmietanę, jajka, mięso (przede wszystkim czerwone), podroby i ryby.

Tłuszcze nasycone to przede wszystkim źródło energii dla człowieka. Poza tym pełnią one funkcje takie jak: rozpuszczają witaminy A, D, E i K, budują podskórną tkankę tłuszczową, chronią narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami, mogą mieć znaczenie w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych dzięki obecności kwasu mlekowego, regulują gospodarkę hormonalną organizmu oraz biorą udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych omega-3.

Spożywanie tłuszczów nasyconych w nadmiarze podnosi poziom “złego” cholesterolu, co może przyspieszać rozwój miażdżycy, zatorów, zespołów naczyniowych, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru mózgu. Ograniczenie tych tłuszczów zaleca się osobom z nadwagą, otyłością, zaawansowanymi zmianami miażdżycowymi, po zawale mięśnia sercowego i udarze mózgu.