Tłuszcze nienasycone są płynne i pochodzą głównie ze źródeł roślinnych. Dzielimy je na jedno-nasycone (olej rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz wielo-nasycone (oleje roślinne, ryby morskie, algi, margaryny do smarowania pieczywa).
Tłuszcze nienasycone obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom trójglicerydów we krwi, normują ciśnienie, zapobiegają udarom, wspierają elastyczność stawów, zapobiegają chorobom skóry, wzmacniają odporność na infekcje i alergie oraz pomagają zwalczać stany zapalne. Ze względu na fakt, iż niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważnym składnikiem diety, należy pilnować, aby ich ilość w codziennej diecie była wystarczająca.
Niedobór powoduje skutki takie jak: reakcje zapalne w organizmie, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, zwiększa wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburza gospodarkę cholesterolową oraz zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów. Natomiast nadmierne spożycie zwiększa ryzyko powstawania skazy krwotocznej oraz cukrzycy. Ponadto zmniejsza się odporność organizmu i spowalnia gojenie się ran.