Tłuszcze, inaczej lipidy, pełnią istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Występują w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Tłuszcze wspierają m. in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu struktur błon komórkowych.
Ponadto chronią narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem oraz uczestniczą w procesie przyswajania witamin A, D, E i K. Przyjmowanie zbyt dużej ilości tłuszczów może być przyczyną nadwagi, która z kolei wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Objawy niedoboru tłuszczów będą związane m. in. z zahamowaniem wzrostu, zwiększeniem łamliwości naczyń włosowatych, pojawieniem się zmian skórnych oraz zwiększeniem podatności na zakażenia.
Dzieli się je ze względu na ich budowę chemiczną, pochodzenie, obecność wiązań podwójnych oraz stan skupienia. Tłuszcze powinny stanowić 20-35% porcji diety. W znacznej większości tłuszcze nie wydzielają żadnego zapachu, są nierozpuszczalne w wodzie i od wody lżejsze.