Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub gruszka ziemna. Gatunek rośliny z rodziny astrowatych, pochodzący z Ameryki Północnej. Został rozpowszechniony na różnych kontynentach jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna. Bulwy są soczyste i mają delikatny, słodkawy smak, który może nieco przypominać orzechy lub karczochy.
Można je gotować, smażyć, piec i jeść na surowo np. pokrojone w plastry. Dużą popularnością cieszy się sok z bulw topinamburu, który pije się przed posiłkiem. Zawiera witaminę A, B6, C, E i K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Topinambur obniża poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega chorobom jelita grubego, wspiera działanie układu nerwowego, oczyszcza organizm, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz wspomaga odchudzanie.
Polecana jest również chorym na cukrzycę typu II, ponieważ zmniejsza wzrost poziomu cukru we krwi. Sok otrzymany z bulw może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego, w hemoroidach, zapaleniu spojówek, powiek i skóry oraz w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń oraz oparzeń.