Trufla

Trufle to rodzaj grzybów należący do rodziny truflowatych. W Polsce występuje 9 gatunków. To najdroższe grzyby świata i rarytas dla grzybiarzy. To grzyby o kulistych owocnikach, które rosną pod ziemią. Przypominają bulwę, pokrytą sporymi brodawkami.

Sam ich środek jest biały albo marmurkowy wraz z białymi, czarno-białymi żyłami. Najbardziej popularne są trufle: czarna, biała, letnia, szaro-biała, czarna gładka i zimowa. Posiadają kwasy tłuszczowe,błonnik, a także witaminę C i D. Są źródłem aminokwasów, m.in. lizyny, seryny, tryptofanu, cysteiny i metioniny. Ponadto są bogactwem wielu minerałów, w szczególności wapnia, krzemu, żelaza, siarki, potasu, cynku, magnezu, manganu, fosforu, sodu i miedzi. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, stanom zapalnym, chorobom degeneracyjnym i nowotworowym. Trufle dodaje się zawsze do ciepłej potrawy, bo temperatura podkreśla jej walory. Kroi się ją specjalnym narzędziem, zwanym mandoliną do trufli, na bardzo cienkie plastry, tuż przed spożyciem.

W sprzedaży dostępne są także pasta, masło, kremy i oliwa truflowa. Można je łączyć z wołowiną i dziczyzną, owocami morza, jajkami i makaronem. Sprawdza się także jako składnik farszów i dodatek do pieczeni.