Tymianek

Tymianek to inaczej macierzanka tymianek lub macierzanka zwyczajna, to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. W naturze rośnie w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego,ale został szeroko rozprzestrzeniony i rośnie zdziczały także m.in. w Grecji i Turcji.

Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, flawonoidy, olejki eteryczne z dużą przewagą tymolu,oraz minerały m.in. potas, wapń, fosfor, magnez.Tymianek ma szerokie działanie zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,wykorzystywany jest do leczenia dolegliwości układu pokarmowego i moczowego,pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Dodany do potraw ułatwia ich trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto łagodzi schorzenia jelit, żołądka i wątroby. Zioło dobrze komponuje się z rybami, drobiem, cielęciną, jagnięciną i wołowiną.

Jest idealne jako dodatek do zup, gulaszów, farszów, ale i do warzyw (m.in. szparagów, brokułów, fasoli i pora). Ze względu na swój wyrazisty smak zajmuje wysokie miejsce w kuchni francuskiej i to właśnie z nią kojarzy się najbardziej.