Wanilia

Wanilia to rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych, liczący 109 gatunków występujących w strefie tropikalnej. Pochodzi z terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Zaraz po kardamonie i szafranie, jest to najdroższa przyprawa świata.

Prawdziwa wanilia rośnie w formie strączków, które swoim kształtem przypominają fasolkę szparagową i tak naprawdę nie nazywa się ich strączkami, tylko laskami wanilii. Odznacza się wyjątkowym, głębokim, niepowtarzalnym, słodko-korzennym smakiem i intensywnym, ale przyjemnym aromatem.Pomaga w stanach napięcia nerwowego, niweluje uczucie stresu, wpływa na mięsień sercowy, działa pobudzająco, ma właściwości kojące, wpływa pozytywnie na procesy trawienia, łagodzi objawy bólowe w zmianach reumatoidalnych i zwyrodnieniowych, zmniejsza ryzyko powstania nowotworów, opóźnia starzenie się organizmu i pomaga skórze zachować elastyczność.

Znalazła zastosowanie w kuchni głównie jako aromatyczny dodatek do deserów, lodów, kremów, budyniów, czekolad czy likierów.