Wapno

Wapno to inaczej wapń. Jest to podstawowy element budulcowy w organizmie. Jest cennym pierwiastkiem wchodzącym w skład kości, zębów oraz ścian komórkowych. Uczestniczy w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, przewodzeniu impulsów nerwowych, procesie dzielenia się i regeneracji komórek.

Stosuje się go także w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, w przypadku zatruć metalami ciężkimi, podczas stanów zapalnych i w okresie rekonwalescencji po złamaniu kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do wad postawy, problemów z krzepliwością krwi, deformacji i zwiększonej łamliwości kości, próchnicy, a u niemowląt- późnego ząbkowania i chodzenia.

Dobrym źródłem wapnia są: mleko, sery i inne przetwory nabiałowe. Ponadto niebieski mak, pestki słonecznika, tofu, nasiona sezamu, orzechy, fasola, jarmuż, szczypior, nasiona roślin strączkowych, suszone figi i morele oraz kapusta włoska. Zbyt wysoki poziom tego pierwiastka może skutkować: nudności, brak apetytu, zaparcia oraz powstawaniem kamieni nerkowych. Dodatkowo zbyt duże stężenie objawiać się będzie gorszym wchłanianiem cynku oraz żelaza z pożywienia.