Wermut

Wermut to wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi. Zalicza się do win deserowych. Zawartość alkoholu waha się w granicach 12-20% objętości. Bywa dosładzany cukrem lub karmelem. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa “wermut” oznaczającego piołun.

Początkowo był to napój leczniczy. Istnieją dwa podziały wermutów: ze względu na kolor (biały i czerwony) oraz poziom cukru (od słodkich po bardzo wytrawne). Często podawany jest jako aperitif, co ma zwiększyć apetyt przed posiłkiem. Powinien być podawany schłodzony, najlepiej w szklance do whisky lub w kieliszku. Można dodawać do niego kostki lodu lub kawałek cytryny. Pije się go samodzielnie lub w formie drinków.

Najpopularniejsze wermuty to: martini, manhattan lub negroni. Do otrzymania wermutu potrzebne jest białe wino, mieszanka aromatycznych składników roślinnych oraz mocny alkohol, którym napój zostanie wzmocniony. Często do jego produkcji wykorzystywane są takie składniki jak: goździki, cynamon, ekstrakt ze skórek cytryny, kardamon, rumianek, kolendra, majeranek czy jałowiec.