Wężymord to inaczej czarny korzeń, to gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych m. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. Jest otoczony czarną, lekko zdrewniałą skórką i ma biały miąższ. Jego mleczny sok zabarwia wszystko na czerwono.
Zawiera witaminy A, C, E, B1, B2 i PP oraz minerały takie jak: potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor i chlor. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie jednemu składnikowi- inulinie, która obniża poziom cukru we krwi i zły cholesterol. Wężymord wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego m, oczyszcza organizm z toksyn, ma pozytywny wpływ na trawienie i układ pokarmowy, wspomaga odporność oraz poprawia wygląd cery. W smaku przypomina nieco szparagi. Można go przyrządzić na wiele sposobów.
Świetnie sprawdza się jako warzywo gotowane, zapiekane lub smażone, można z niego zrobić również zupę krem. Może być spożywany również na surowo, nie tylko korzeń lecz również listki- stanowią interesujący dodatek do sałatek, wzbogacając ich smak. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie jednemu składnikowi- inulinie, która obniża poziom cukru we krwi i zły cholesterol.