Whiskey to alkohol, który produkuje się głównie w USA i Irlandii. Pierwsze odpowiedniki znanej pod obecną postacią whiskey zostały stworzone przez irlandzkich mnichów w leczniczych celach. Jego amerykańska wersja najczęściej jest robiona z kukurydzy, zaś Irlandczycy robią ją z jęczmiennego słodu i bardzo często destylują trzy razy, aby zapewnić jak najwyższą jakość i czystość destylatu.
Ma lekki i jedwabisty smak. Kolor waha się od blado-złotego do ciemno-bursztynowego, a pijący ją mogą skosztować całej gamy aromatu- od owocowego do kwiatowego, od drzewnego do miodowego. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia w torfowym dymie w przeciwieństwie do Szkockiej whisky. Whiskey amerykańska przed przelaniem do beczek filtrowane są przez węgiel drzewny.
Swojego charakteru whiskey nabiera dopiero w trakcie wieloletniego leżakowania w dębowych beczkach. Irlandzka whiskey jest delikatna w smaku i łatwo się ją pije, dedykowana jest zwłaszcza osobom początkującym degustację whiskey, a także kobietom lubiącym bardziej łagodne w smaku trunki. Karmelowy, słodki posmak jest przewidywalny, jednak jest to zaleta irlandzkiej whiskey.