Whisky to napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Jest kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
W języku polskim, słowo whisky jest rodzaju żeńskiego i jest nieodmienne. Produkcja whisky na skalę przemysłową rozpoczęła się w latach 20-tych XIX wieku. To jeden z najbardziej kalorycznych alkoholi. 100 ml whisky zawiera aż 250 kcal. Ma piękny, bursztynowy kolor, który mieni się różnymi kolorami czerwieni i żółci. Whisky na całym świecie uznawana jest za ekskluzywny alkohol, który pije się powoli, delektując się każdym łykiem. To wyjątkowy smak, niepowtarzalny aromat oraz niezwykły kolor.
Aby móc ocenić je wszystkie, warto nalać ten trunek do specjalnego kieliszka, który posiada długą nóżkę, dzięki której nie ogrzewa się dłonią alkoholu. Przeciwutleniacze zawarte w whisky hamują odkładanie się złego cholesterolu w żyłach, a nawet zwiększają poziom dobrego cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, działają nowotworowo oraz poprawiają trawienie. Whisky nie zawiera w swoim składzie węglowodanów.