Witamina B12

Witamina B12 to związek chemiczny, który w organizmie pełni rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek oraz innych komórek organizmu. Jest ona produkowana przez bakterie – dlatego często nazywana jest witaminą brudu – i rozpuszczalna w wodzie. Zwana również kobalaminą lub czerwoną witaminą, ma wpływ m.in. na zdrowie psychiczne, układ pokarmowy i krwionośny. Jej odpowiedni poziom w organizmie może zapobiec powstawaniu anemii. Najlepszym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej B12 zawierają: nerki i wątroby (cielęce, wołowe, drobiowe), ryby, małże i inne owoce morza, jaja i nabiał – mleko, jogurty naturalne, sery pleśniowe. Nie występuje w produktach roślinnych. Symptomami jej niedoboru mogą być: komplikacje w działaniu układu krwionośnego, demencja u osób starszych, chwiejność nastrojów, apatyczność i uczucie zmęczenia niezależnie od wieku,duszności, drętwienia i mrowienia kończyn, zapalenia skóry, osłabienia mięśni nóg i ramion, żółtego zabarwienia skóry, zaczerwienienia oczu i języka, niskiego ciśnienia krwi oraz zawrotów głowy. Brak witaminy B12 może też objawiać się problemami z działaniem układu pokarmowego – wymiotami, biegunką.