Witamina B6

Witamina B6 czyli pirydoksyna, to substancja niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest obecna zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i tych pochodzenia roślinnego. Dobrym źródłem witaminy B6 są m.in. mięso tłustych ryb (np. łosoś, makrela), mięso drobiowe lub wieprzowe, a także podroby i jaja kurze. Warto sięgnąć po pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy, komosę ryżową, kaszę gryczaną, brązowy ryż, orzechy oraz nasiona roślin strączkowych (m.in. soja, ciecierzyca). Sporo tej witaminy znajduje się w ziemniakach, kiszonej kapuście, papryce czerwonej, brokułach, awokado i pomidorach. Wśród owoców najwięcej, choć niezbyt wiele, witaminy B6 zawierają banany i kiwi. Witamina B6 wspomaga organizm podczas leczenia niedokrwistości oraz chorób nerek, wspomaga układ odpornościowy organizmu, utrzymuje właściwy poziom ciśnienia krwi oraz łagodzi bóle miesiączkowe. Niedobór witaminy B6 prowadzi do: niedokrwistości, nadmiernej nerwowości i apatii, zaburzeń snu, problemów z koncentracją oraz obniżenia odporności i zwiększenia podatności na infekcję.