Witamina E

Witamina E grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole, pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy. Jest bardzo silnym antyoksydantem, który wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Nazywana jest witaminą młodości i płodności. Wytwarzana jest wyłącznie w roślinach i w ten sposób należy dostarczać ją do organizmu. Najwięcej witaminy E znajdziemy w: olejach, orzechach, zbożach pełnoziarnistych, sałacie, szpinaku i kapuście. Niedobór witaminy E w ludzkim organizmie zdarza się bardzo rzadko, ponieważ znajduje się ona w produktach, które często spożywamy. Objawy niedoboru to przede wszystkim: zmęczenie, anemia, pogorszenie wzroku, podwyższony cholesterol, problemy z układem kostno-stawowym, nadmierne wypadanie włosów i większa podatność na infekcje. Główną funkcją witaminy E w organizmie jest silne działanie antyoksydacyjne. Wspiera także układ autoimmunologiczny, ma szczególne znaczenie w przypadku profilaktyki chorób serca i układu krwionośnego oraz przyczynia się do poprawy funkcjonowania wzroku.