Witamina K

Witamina K to grupa organicznych związków chemicznych, które uznawane są za jeden z niezbędnych składników pokarmowych. Jest potrzebna przede wszystkim w zachodzącym w wątrobie procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka-protrombiny. Wspomaga również układ sercowo-naczyniowy, utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej, wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, wpływa na zahamowanie rozwoju chorób nowotworowych oraz pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Symptomy, które mogą zwiastować niedobór witaminy K, to m.in.: obfite miesiączki, krwawienie z błon śluzowych: krwotoki z nosa, z układu pokarmowego, skłonność do łatwego tworzenia się sińców, nawet przy lekkim uderzeniu, krwiomocz, długi czas krzepnięcia krwi, także przy mniejszych urazach, częste biegunki oraz podatność na infekcje bakteryjne. Źródła witaminy K to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Szczególnie bogate w witaminę K są warzywa o zielonym kolorze, z dużą zawartością chlorofilu m. in. brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, natka pietruszki i sałaty.