Żabnica to ryba morska z rodziny żabnicowatych, nazywana też diabłem morskim, ze względu na charakterystyczny wygląd 8 dużą ilość zębów. Występuje przede wszystkim w północnej części Atlantyku. Nie posiada ości. Mięso jest delikatne, białe, zwarte i bardzo pożywne.
Dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego królika lub kurczaka. Jest rybą chudą, zalecana na dietach niskotłuszczowych oraz stanowi doskonałe źródło białka oraz kwasów omega-3. 100 g żabnicy dostarcza zaledwie 85 kcal i 2 g tłuszczu, dzięki czemu staje się idealnym pokarmem w dietach odchudzających. Bogata w witaminę B, kwas foliowy i minerały m. in. żelazo, fosfor, magnez i potas.
Mięso z żabnicy jest korzystne dla aktywności umysłowej i systemu nerwowego, pomaga w przypadkach depresji, utraty koncentracji i pamięci, pomaga w rozwoju i trawieniu węglowodanów, zapobiega niedokrwistości i poprawia odporność. Spożywa się je świeże, gotowane, smażone lub wędzone. Doskonale współgra z każdym dodatkiem- makaronem, ryżem jak i kaszą kuskus.