Ziele angielskie

Ziele angielskie jest owocem korzennika lekarskiego, drzewa z rodziny mirtowatych,występującego głównie w Ameryce Południowej. Smak przyprawy określa się jako ciepły i umiarkowanie ostry, w zapachu natomiast można wyczuć nutki imbiru, goździków i cynamonu. Jest źródłem witaminy C oraz A, a także niacyny i ryboflawiny.

Znacznie wpływa na przyswajanie witaminy B i selenu. Ma korzystny wpływ na układ trawienny, łagodzi objawy zgagi, działa wiatropędnie, działa rozkurczowo i odkażająco, wzmacnia odporność oraz leczy drobne infekcje jamy ustnej i trądziku. W kuchni stosuje się zarówno w całości jak i postaci proszku. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się go do potraw mięsnych, pieczeni, pasztetów i galaret. Bardzo często wchodzi w skład różnego rodzaju marynat, pikli, konserw, sosów, zup oraz farszów.

Warto również dodawać go do takich specjałów jak bigos, leczo, ryba po grecku, czy sałatka warzywna. Nie powinno się jednak nadużywać ziela angielskiego, ponieważ jego duże ilości mogą zbytnio wpływać na żołądek, a przez to powodować wzdęcia.