Zielona herbata

Zielona herbata to napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej, które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji, od Japonii po Bliski Wschód. Jest najzdrowszym napojem na świecie.

Gatunki różnią się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, jego smakiem, zapachem, a także zawartością kofeiny. Zielona herbata zawiera aminokwasy, silne antyoksydanty, zestaw polifenoli, teinę,witaminy A, B, C i E oraz minerały: wapń, potas, miedź, cynk, mangan i fluor. Jest polecana na odchudzanie. Napój ten zapobiega miażdżycy, zmniejsza ryzyko rozwoju raka, wspomaga układ krążenia, hamuje wchłanianie cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu, obniża ryzyko zawału serca, ma właściwości przeciwpróchnicze, opóźnia pojawienie się zmarszczek oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Ograniczyć picie zielonej herbaty powinny osoby starsze, chore na serce, mające problemy z nadciśnieniem tętniczym oraz z jaskrą. Popularne są napary z zielonej herbaty przyrządzane z dodatkami: cytryną, imbirem, pigwą, opuncją czy mięta. Powstają z niej także lemoniady.

Musisz spróbować: