Ta pyszna, chrupiąca przekąska o prostokątnym kształcie jest prawdziwym hitem deptaków w polskich kurortach. Podawane są tam z bitą śmietaną, owocami i różnymi polewami. Taki gofr może mieć bardzo dużo kalorii, nie nadaje się więc na regularny posiłek. Jednak gofry można przygotować także w zdrowszych wersjach. Zobacz, jak stworzyć z niego zdrową przekąskę lub pełnowartościowe śniadanie!
Aby cieszyć się smakiem gofrów we własnym domu wystarczy zaopatrzyć się w gofrownicę. Dzięki temu urządzeniu można przygotowywać przekąski, które będą nie tylko smaczniejsze i tańsze od tych, które można kupić na ulicy, ale także o wiele zdrowsze! Niezależnie od tego czy wybierasz gofry z dodatkiem frużeliny, cukru pudru, czy wolisz wytrawne smaki – z pewnością znajdziesz swoje ulubione danie na bazie gofrów. Zobacz kilka podpowiedzi, jak stworzyć ich zdrowsze wersje.
Najważniejszy składnik – ciasto!
Gofry, które przygotowujesz samodzielnie możesz wykonać zmieniając nieco skład ciasta. Jeśli stworzysz je na bazie mąki pełnoziarnistej, to z pewnością będą zdrowsze, niż tradycyjna wersja. Można także ograniczyć ilość dodawanego do ciasta tłuszczu – trzeba jednak pamiętać, że w takim przypadku gotowe gofry mogą nieco gorzej odchodzić od powierzchni gofrownicy. W zależności od preferencji możesz tworzyć gofry słodkie lub wytrawne.
Gofry z owocami i jogurtem
W tej przekąsce tłustą i pełną cukru bitą śmietanę zamienia się na jogurt naturalny. Warto poszukać takiego, który będzie odpowiednio gęsty, aby nie spływał z gotowej przekąski. Jogurt jest nie tylko mniej kaloryczną, ale także zdrowszą opcją, ponieważ zawiera bakterie, które korzystnie oddziałują na Twoje jelita. Słodkie dżemy zastąp frużelinami bez cukru. Możesz także wybrać ulubione owoce.
Gofry z masłem orzechowym i bananami
Kolejną propozycją są gofry posmarowane masłem orzechowym, z dodatkiem plasterków banana. Całość możesz delikatnie oprószyć gorzkim kakao, lub wiórkami dobrej czekolady. Pamiętaj, że masło orzechowe, chociaż jest smaczne i zdrowe, to dostarcza większej ilości kalorii, dlatego dozuj go z umiarem. Taka przekąska będzie sycąca, nadaje się więc nie tylko na podwieczorek, ale także na śniadanie!
Wytrawne gofry z jajkiem i kiełkami rzodkiewki
Ciekawą propozycją podania będą także gofry z jajecznicą. Świetnie sprawdzą się na zdrowe, szybkie śniadania – również dla dzieci. Na wytrawnych gofrach ułóż przygotowaną jajecznicę i obficie posyp kiełkami rzodkiewki oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Taki posiłek dostarczy nie tylko energii, ale także sporo witamin i składników mineralnych. Koniecznie spróbuj!
Gofry w stylu śródziemnomorskim
Jeśli masz ochotę na włoską ucztę, to musisz wypróbować ten przepis! To doskonała alternatywa dla klasycznych kanapek. Na pełnoziarniste gofry nałóż niewielką ilość bazyliowego pesto. Następnie dodaj nieco umytej rukoli – możesz ją rozdrobnić, ale nie jest to konieczne. Kolejną warstwę, w zależności od Twoich preferencji będzie stanowić cienko pokrojona szynka parmeńska lub prosciutto cotto. Koniecznie dodaj też pomidorki koktajlowe.