Kuchnia koreańska, charakteryzuje się wyrazistym smakiem, ciekawą kolorystyką oraz estetycznym wyglądem potraw. To zdrowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu. Podstawowym składnikiem większości dań jest ryż,do którego dodatki mogą stanowić mięso,ryby, warzywa. Koreańczycy uwielbiają dodawać do każdej potrawy różne przyprawy. Wśród najczęściej stosowanych znajdują się: czosnek, chili, zielona cebula, pasta z fasoli, imbir, ocet, sezam i żeń-szeń.
W daniach słodycz zrównoważona jest kwaśnymi dodatkami, daniom o właściwościach rozgrzewających towarzyszą te o właściwościach chłodzących, a pikantne dania serwowane są wraz z łagodnymi. Jednymi z charakterystycznych dodatków do potraw są tam doenjang, czyli pasta ze sfermentowanej soi oraz przedziwnego kimchi, który jest mieszaniną ogórków, rzodkiewki oraz kapusty w zalewie z imbiru, chili oraz czosnku. Szczególnie ważny i charakterystyczny jest sposób podania dań.
Zazwyczaj cały stół, czy to w domu czy to w koreańskiej restauracji, zastawiony jest małymi miseczkami z różnymi składnikami, które tworzą piękną kolorystyczną kompozycję, a część z dań przygotowywana jest bezpośrednio przy osobie czekającej na jedzenie. Wszystkie potrawy wkraczają na stół w tym samym czasie, a ich ilość zależy od wystawności danego posiłku. Tradycja wspólnego spożywania dań jest tutaj głęboko zakorzeniona. Dawniej najważniejsze było tutaj śniadanie, obecnie wraz ze zmianą tempa życia i brakiem czasu na poranne pożywienie, głównym daniem rodzinnym stał się obiad. Za narodowe danie uznawane jest kimchi, pikantna potrawa z kiszonej kapusty lub innych warzyw, spożywana niemal codziennie.
Polecany przepis kuchni koreańskiej:
Ciekawą odmianą kuchni koreańskiej jest kuchnia świątynna. Jest to pewien rodzaj kultury, która zakorzeniła się na dobre w koreańskich świątyniach buddyjskich. Każde danie podawane jest osobno, a spożywane powoli. Ma to na celu oddanie czci osobom, które przyrządziły posiłek.
Bardzo ważnym elementem kuchni koreańskiej są zupy, które stanowią część dania głównego. Przyrządza się je często z mięsem, owocami morza i warzywami. Poszczególne nazwy wskazują także na typ zupy: tang zwykle wymaga dłuższego gotowania, natomiast jigae jest bardziej gęsta i przyprawiona.