Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia polska

Kuchnia polska

Kuchnia polska, nieznana w świecie a jednocześnie jedna z lepszych. Być może to subiektywne odczucia, może skojarzenia z czasami dzieciństwa i kuchnią babci, lecz to nie zmienia faktu, że jest to mój ulubiony rodzaj kuchni. Pachnąca lasem, świeżymi warzywami, genialnym mięsem. Subiektywnie to najwspanialsza kuchnia globu.

Czym tak naprawdę jest kuchnia polska. Jeśli mielibyśmy odpowiedzieć w skrócie, jest to kuchnia bardzo prosta i jednocześnie bardzo bogata w składniki. Nigdzie indziej nie spotkamy w kuchni tylu gatunków mięs, od tych najpopularniejszych po dziczyzną. Nie spotkamy takiego bukietu warzyw i smaków. To także kuchnia niezliczonych gatunków grzybów leśnych, gdzie na świecie królują w większości pieczarki. To wiele gatunków ryb słodkowodnych i morskich. To sery i wyroby mleczne. A jakim cudem kuchnia polska stała się tak różnorodna? Gdy kształtowały się smaki Europy to właśnie Polska była imperium rozciągającym się od morza do morza. Przez nasz kraj przechodziły szlaki handlowe między wschodem a zachodem. Mieliśmy więc dostęp do składników z całego kontynentu. Ale kuchnia polska to nie tylko wykwintne smaki. To także proste smaki chłopskie. Proste i pożywne dania wsi, czyli przygotowywane z tego co urodziła ziemia. A że ziemia w Polsce od zawsze była wyjątkowo płodna, mogliśmy u siebie uprawiać szeroki wachlarz warzyw, zbóż i owoców. Także bujne polskie lasy dostarczały nam swoje dobra a łąki dostarczały przypraw i ziół, tak zapomnianych w obecnych kuchniach.

Czego można żałować obecnie, to tego, że polska kuchnia nie jest znana w świecie. Na każdym kontynencie i każdej szerokości geograficznej trafimy na restauracje z kuchniami świata, jednak brakuje wśród nich kuchni polskiej. Dlatego promujmy ją. I nie będzie to pchanie się w kulinarny świat na siłę. Bo kto raz spróbuje polskiej kuchni, na zawsze zostanie ona w jego sercu.

Polecane przepisy kuchni polskiej: