Kuchnia kaszubska

Kuchnia kaszubska jest bardzo skromna. Kaszubi zajmowali się głównie rolnictwem i rybołówstwem. Dlatego też na stołach królowały leśne owoce, warzywa, dziczyzna, drób i ryby. Swoje posiłki zaczynają od przystawek. Charakterystyczną jest zylc , czyli galaretka z mięsa lub ryb. Klasyczny zylc niewiele różni się od znanej w innych regionach galaretki z nóżek wieprzowych. Jest on jednak przygotowywany z dodatkiem octu. Galaretka stygnie w dużych formach i przed podaniem jest krojona w kwadraty.

Następnie pojawiają się zupy. Najbardziej rozpoznawalne w tym rejonie są: zupa brukwiowa po kaszubsku,która koniecznie musi być gotowana na gęsinie oraz dziadówka , czyli zupa z maślanki okraszona boczkiem. Można ją łatwo przyrządzić w domu. W kuchni kaszubskiej spotkamy również inne dania.Jednym z nich jest ferkase , danie z gotowanego mięsa kury, podawane z ryżem i specjalnym białym sosem. Dania rybne przygotowuje się na Kaszubach na mnóstwo sposobów.

Często spotkamy tu ryby wędzone, w tym takie delikatesy jak wędzone sielawy i sieje – ryby jeziorne, łowione głównie w tutejszych wodach. Bardzo charakterystycznym daniem jest szmurowany pomuchel (czyli dorsz). W brytfannie układamy plastry boczku lub słoniny, na których kładziemy pokrojonego w dzwonka dorsza. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy nieco smalcu i zapiekamy całość przez ok.pół godziny. Posiłki kończą deserem. Najsłynniejszym są ruchanki, czyli racuchy przygotowywane z ciasta chlebowego.

Kuchnia kaszubska ściśle związana jest z życiem codziennym mieszkańców, ich pracą jak również pozycją, którą zajmowali w społeczeństwie. Posiłki przygotowywano i podawano najczęściej w południe, kiedy biły dzwony kościelne. Potrawy są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Tradycyjne potrawy kaszubskiej kuchni opierają się produktach dostępnych na tym terenie. Nie brakuje dań mięsnych, ziemniaczanych i rybnych. Charakterystyczną cechą dań jest prostota oraz tradycyjna receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Słyną z uprawy truskawek.