Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia polska | Kuchnia kujawska

Kuchnia kujawska

Kuchnia kujawska z racji swojego położenia wykazuje związki z kuchnią wielkopolską, kociewską i pałucką. Uchodzi za bogatą i zróżnicowaną. Podstawą są produkty zbożowe i warzywa, przede wszystkim ziemniaki i fasola oraz owoce takie jak śliwki i jabłka. Codzienne posiłki obfitowały w potrawy z kaszy. Najchętniej jadano kaszę jaglaną oraz jęczmienną. Najczęściej powstają dania z wykorzystaniem ryb oraz grzybów i jagód. Z ryb przyrządza się sałatki i zupy, a w kuchni królują dania z wieprzowiny, wołowiny, a także kur i gęsi.

Najsłynniejszą zupą jest czarnina, czyli zupa z krwi gęsiej lub kaczej z dodatkiem suszonych owoców oraz kluseczek ziemniaczanych zwanych golcami. Dominuje słodko-kwaśną nutą i wyczuwalnym aromatem ziół ( majeranku i cząbru). Znanymi zupami stanowiącymi podstawę diety są jeszcze kujawski biały barszcz z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, krupnik z grzybami leśnymi, żurek na bazie wywaru z białej kiełbasy i gotowanej szynki oraz pomidorowa z jabłkiem. Kuchnia kujawska jest bogata w dania rybne.

Wyróżnia się rybę po toruńsku z ciemnym piwem, przyprawami korzennymi i piernikiem oraz śledzie nadziewane cebulą z jajkiem i bułką tartą. Znanym daniem głównym jest gęś po kołudzku zanurzona w solance, przyprawiona i nadziewana słodko-kwaśnymi jabłkami. Natomiast jeżeli chodzi o desery to znane są pierniki pachnące miodem, cynamonem, anyżem i goździkami oraz legumina makowa z migdałami, miodem, śmietaną i makiem. Charakterystyczne dla kuchni kujawskiej łączenie ryb i mięs z owocami i orzechami, sprawia, że jest ona wyjątkowo aromatyczna.

Kuchnia kujawska opiera się w dużej mierze na hodowanym w przydomowych zagrodach drobiu, głównie kaczkach i gęsiach. Przy szczególnych okazjach na stołach pojawiają się specjalne potrawy. Takim specjałem jest m. in. zupa z suszonych śliwek, którą jada się tylko w Wigilię.

Popularnym napojem codziennym była kawa zbożowa z jęczmienia i cykorii. Często, zwłaszcza w okresie letnim pito również orzeźwiający podpiwek wyrabiany z kawy zbożowej, chmielu i drożdży. Szeroko używany był także miód, pozyskiwany z dzikich barci leśnych.